De HeartMath-methode is gericht op het vergroten van jouw veerkracht. Veerkracht is voorbereid zijn op tegenslag, snel herstellen van tegenslag en bouwen aan een hoger niveau van veerkracht. 

Veerkracht is het vermogen om terug te keren naar een gereguleerde toestand van rust en ontspanning. De HeartMath-methode realiseert dit door middel van het regelen van Hartritmevariabiliteit (HRV) en Hartcoherentie (zie later). De HeartMath-methode gebruikt hiervoor ademhalingsoefeningen, visualisaties, het emotie-landschap en bio-feedback. 

Deze methode zet ik in bij het reduceren van stress. Het is goed om te weten dat ik sinds 2022 gecertificeerd coach in de HeartMath methode ben.

De hart-brein verbinding
De basis voor de HeartMath methode is het gebruik maken van de hart-brein verbinding in het menselijk lichaam. Net zoals ieder ander orgaan lopen er zenuwverbindingen van het hart naar het brein en van het brein naar het hart. En net als bij ieder orgaan gaan er meer verbindingen naar het brein dan andersom.

De kwaliteit van het signaal is belangrijk voor de communicatie tussen hart en brein. De activiteit van het hart beïnvloedt ons voelen en ons denken. Een hartritme met onregelmatige pieken stuurt een boodschap naar de hersenen dat we van slag zijn. Een regelmatig golvend harmonieus ritme stuurt een boodschap dat alles oké is en in balans. Dit laatste ritme noemen we hartcoherentie. Hartcoherentie is op een bewuste manier op te roepen. Dit gaat via de oefeningen van HeartMath. 

HeartMath in de praktijk
Hartcoherentie = je hartslag vloeiend en in harmonie brengen. Ademhaling kan hierbij faciliteren. 
Hartritmevariabiliteit (HRV)= de variatie in de tijd tussen 2 hartslagen, HRV, gemeten in milliseconden
HRV is een indicator voor de toestand van iemands autonome zenuwstelsel. Het is een biomarker voor algemene stress en gezondheid.
De HRV is meetbaar via een ECG, of via een wearable, of via de Inner Balance van HeartMath.

Inner Balance van HeartMath


Triggers voor je HRV: stress, boosheid
Glimmers voor je HRV: liefde, dankbaarheid, fijne emoties, fijne gedachten

Aanpak van de HeartMath-methode
In de HeartMath-methode staan 2 hulpmiddelen centraal, namelijk de bio-feedback apparatuur waarmee de HRV en de Hartcoherentie wordt gemeten en inzichtelijk op het beeldscherm wordt gebracht en het werkboek met daarin theorie en oefeningen. Een traject duurt 6 sessies van één uur en heeft als resultaat dat je beter met je stress om kan gaan. Jouw veerkracht wordt groter.

Contact
Wil je aan de slag met de HeartMath-methode en leren hoe je beter met stress omgaat? Neem dan contact met me op.